Editorial


VALLHONESTA I L'ABOCADOR, EL PREU DE LA TRAÏCIÓ

El perfil de l'església de Sant Pere de Vallhonesta té un encant especialPer a molta gent en aquest poble Vallhonesta és un racó de món. Això si saben què és. Si mai han passat per la zona només han vist quatre cases velles envoltades de camps de conreu. Per a altres, molt més sensibilitzats i compromesos, Vallhonesta és aquella esglesieta més aviat pintoresca on cada primer de maig hi donen un panellet. Ben poca gent va més enllà i es pregunta què representa i què ha aportat aquell indret a la història i al patrimoni santvicentí. I és una veritable llàstima.

El cert és que, llevat dels veïns, dels quatre gats que volten habitualment per les muntanyes de Sant Vicenç i dels esforçats membres del Centre Excursionista que en tenen cura permanent, són més aviat escasses les ànimes que trepitgen aquell sector. Per motius laborals o d'entreteniment també circulen més o menys sovint per la zona altres col·lectius: treballadors de la pedrera, motoristes, caçadors... Tot i així, qui hi va de tant de tant la impressió que s'endú és que Vallhonesta no deixa de ser un paratge solitari que viu la seva tranquil·la existència sense gaires atabalaments. Podríem dir, sense por d'equivocar-nos gaire, que els seus sants patrons, sant Pere a la part de baix i sant Jaume a la part de dalt, tenen poca feina. No són cosa nostra els assumptes celestials referents a Vallhonesta i els que s'hi dediquen o hi estan més avesats ens ho retraurien si volguéssim entrar-hi, però sí que són cosa molt nostra els assumptes terrenals que tenen a veure amb el nostre poble. Efectivament, encara que molts no ho sàpiguen o no vulguin saber-ho –i ja fa un segle i mig que és així-, Vallhonesta també forma part de Sant Vicenç. Una part essencial i imprescindible del nostre poble, podríem dir-ne.

Només l'u de maig s'hi viu un cert rebombori. L'Aplec tiba força gent i especialment l'entorn de l'església de Sant Pere es transforma en un batibull de gent que va amunt i avall, gaudint amb el panellet a la mà de l'entorn i de l'ambient. La resta de l'any, els 364 dies que no són el primer de maig, Vallhonesta se submergeix en l'oblit social i en la deixadesa institucional. Almenys així ha estat fins ara. Determinats indicis, però, assenyalen un canvi de tendència.

La vall del Soler és un espai natural privilegiat, ideal per passejar en contacte amb la naturaLa trista notícia que darrerament ha col·locat Vallhonesta en el centre de tots els debats n'ha estat el principal detonant. El grup empresarial que hi ha al darrera de l'abocador de Vacarisses va comprar recentment més de 600 ha al voltant de la capçalera del torrent del Rubió. Després de reiterades declaracions d'uns i altres, arribem a la conclusió que no entenem res. Ara resulta que no hi volen fer res, que no tenen cap projecte, o sigui que una megaempresa de Barcelona ha comprat el 36% del terme municipal de Sant Vicenç perquè s'avorria i no sabia què fer amb els calés. Insistim, algú que es dedica a fer negoci amb el tractament de residus s'ha fet propietari de més d'una tercera part del territori de Sant Vicenç, 600 ha de terreny agrícola i forestal per no fer-hi res! No tenim altre remei que creure'ns-ho. Mantindrem, això sí, l'esperança de no descobrir mai altres intencions que no siguin l'esmentat avorriment.

Tot plegat, encara que sembla no haver-hi raons fonamentades per l'esverament de ningú, ha disparat les alarmes. Tothom a corregut, alguns amb més rapidesa que altres, per desmarcar-se'n. Tant l'Ajuntament en ple com l'oposició han parlat alt i clar. Ningú no permetrà la instal·lació d'un abocador a Sant Vicenç. I la veritat és que, amb totes les precaucions del món, aquestes declaracions en fan respirar més tranquils. S'ha dit que Sant Vicenç ja ha assumit amb escreix la seva quota mediambiental i que no és just que ara, després dels quantiosos impactes ecològics patits, se'n recordin de nosaltres per portar-nos les deixalles d'altres llocs. Molt bé, hi estem d'acord. Però en el cas del possible abocador, aquest no és el veritable problema. El problema de veritat és que nosaltres mateixos no hàgim estat conscients de l'amenaça i de la necessitat de preservar el nostre entorn fins ara. Donades les circumstàncies i coneixent tots els precedents, no és acceptable una política de la improvisació. Sant Vicenç s'ha de dotar de forma immediata d'una política geoestratègica que es fonamenti en l'aprofitament de les oportunitats que ens proporciona una ubicació privilegiada, les facilitats de comunicació i una antiga tradició industrial. Però aquesta política ha de ser totalment compatible amb la preservació del medi natural, tant dels seus ecosistemes com dels seus valors històrics i culturals. Aquest principi i no cap altre ha de poder tenir assegurada en tot moment prioritat absoluta en les polítiques de desenvolupament del municipi.

En aquest sentit, amb el conveni de cessió i les obres de rehabilitació de Castellet el passat mes de març Sant Vicenç va escriure una pàgina històrica. Hi haurà opinions de tot tipus al respecte i cadascú hi veurà més o menys brillantor, però un fet és evident: per primera vegada en la història d'aquest poble hi ha hagut un esforç seriós encaminat a la protecció d'un patrimoni de tots. Abans hi poden haver hagut iniciatives aïllades, fets puntuals, però mai amb la trascendència que va tenir l'adquisició i dignificació del conjunt arquitectònic de Castellet. Ara es tracta que això no quedi aquí. A Castellet, per exemple, encara hi ha molta feina a fer, però és l'àrea de Vallhonesta la que ha patit i pateix l'oblit institucional més incomprensible. És un deure de tots exigir la justa valoració de tot el nostre patrimoni, però en el cas de Vallhonesta cal posar-s'hi amb tota urgència. I si és urgent és perquè s'ha arribat a una situació d'abandonament realment crítica, que en si mateixa ja és prou greu, però que passa a ser gravíssima quan hi plana a sobre l'ombra de l'amenaça. El poder devastador del foc no és, malgrat tot, irreversible. Tampoc la ruïna dels edificis, que sempre poden tornar a recuperar la seva esplendor. Però l'amenaça dels residus no té marxa enrera. Ens ho voldran vendre del dret i del revés, però quan es parla d'importants compensacions econòmiques, no ens enganyem, és per alguna cosa. Així de clar.

L'amenaça al nostre territori plana des de fa molts anys i, per molt que ara les coses semblin haver quedat aturades, no acabarà d'esvair-se fàcilment. És per això que ha resultat extremament positiu que les intencions foranes d'instal·lar un abocador a Sant Vicenç hagin quedat al descobert i de forma clarament manifesta. Això ha obligat l'Ajuntament a deixar les coses clares i, en general, ha forçat el posicionament públic i notori de tots els partits presents al consistori. Hem sentit dir als nostres representats polítics arguments de tota mena en favor de la protecció de Vallhonesta: que si es tracta d'un compromís programàtic, que si el nostre medi natural ja ha patit massa agressions. Tot val i tot ens convenç. De tota manera, la necessitat de preservar els nostre patrimoni, amb tots els seus valors naturals, històrics, culturals, artístics... ha de ser un compromís de tots els santvicentins, sense matisos ni requisits previs. Per sobre de tot és un compromís històric indefugible, una responsabilitat heretada i adquirida amb la pròpia condició de santvicentins. En aquest sentit, ho tornem a dir, és molt esperançador que tots els partits s'hagin posicionat en contra de la possibilitat que s'instal•li aquest possible abocador a Vallhonesta. I és una excel•lent notícia que l'Ajuntament s'hagi proposat l'ampliació dels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt per protegir precisament aquesta àrea del municipi. Una mesura que evitarà especulacions perilloses i que haurà d'anar acompanyada d'altres iniciatives de promoció i impuls de la zona si volem que sigui completa i realment efectiva. Ens n'hem de felicitar, perquè en definitiva això vol dir que, per davant d'interessos econòmics, ha prevalgut l'interès per la preservació del nostre patrimoni col·lectiu. Sembla que tothom ha tingut clar que els santvicentins d'ara no estem legitimats per posar en venda aquest pòsit cultural que els nostres avantpassats han anat acumulant al llarg dels segles. Nosaltres hem recollit, després de mil anys, un llegat de valor incalculable. És per això que posar-li preu és trair de forma irreparable la nostra memòria històrica, i l'esforç i la sensibilitat que han demostrat totes i cadascuna de les generacions que ens han precedit.

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet