Actes de Nadal i Reis


1. ÈXIT I INDIGNACIÓ EN ELS PASTORETS A CAN SOLER

2. CAGA TIÓ 2002

3. PESSEBRE VIVENT DE L'ESCOLA MARE DE DEU DEL ROSER

4. NIT DE CAP D'ANY AL PAVELLÓ

5. ELS REIS PORTEN LA IL·LUSIÓ A TOT EL POBLE


ÈXIT I INDIGNACIÓ EN ELS PASTORETS A CAN SOLER

Un any més i després de molta feina i esforç aquest Nadal s'han pogut tornar a veure els Pastorets a Sant Vicenç de Castellet. Uns Pastorets dirigits i produïts per l'Associació Musical Castellet. Aquests, es van començar a pensar i dissenyar el mes de juliol, ja que es volia que fossin uns Pastorets diferents i especials. La gent tenia ganes de fer uns Pastorets propis de Sant Vicenç de Castellet.

Aquests any, la primera gran diferència que s'ha pogut veure és la sala de representacions, que ha estat la sala polivalent de Can Soler, però això ha portat un gran treball i esforç per poder aconseguir que aquesta sala es convertís en un escenari per poder-hi representar els Pastorets. Per això s'ha hagut de crear tot un cortinatge de telons, bambolines, cametes... perquè fos un escenari normal.

L'altra gran diferència que hi ha hagut és que aquests Pastorets s'han pogut veure una sessió més, és per això que s'han representat el dia 28 de desembre, el 6 i el 12 de gener, tots tres amb una gran assistència de públic, una cosa que ha satisfet molt a les persones que han treballat per poder crear aquests Pastorets.

I ja com és costum en els Pastorets de Sant Vicenç l'altra diferència l'hem pogut trobar en el guió, que un any més ha estat adaptat. Aquest any però, hem pogut tenir la col·laboració d'en David Bricollé, que ha fet aquesta adaptació de guió amb la col·laboració dels mateixos actors. D'aquesta manera aquest any tot anava relacionat amb el món de la televisió i amb una crítica a aquesta. Es volia dir i fer reflexionar a la gent, que les figures dels pessebres de cada casa ja estan una mica farts de que no se'ls hi faci cas, i que la gent només s'interessi per programes penosos. I és per això que l'infern es convertia en un petit plató de televisió anomenat "Operació Infern" amb unes banyetes molt adequades.

D'aquesta manera la gent de l'Associació Musical Castellet i col·laboradors que han fet possible que aquests Pastorets arribessin fins al final vol agrair a tota la gent que d'una manera o altre no s'han volgut deixar perdre una tradició. Però abans d'acabar cal fer un esment molt importat; en aquests Pastorets s'ha de fer un agraïment molt especial a Caixa Penedès i la Regidoria de Cultura del nostre Ajuntament, ja que des del primer moment van creure en ells, però cal dir a tothom i que tot el poble vegi que un cop més el nostre Ajuntament ha tornat a fallar. És il·lògic que dins unes festes nadalenques i amb tot el muntatge que portaven aquests Pastorets es llogui la sala de Can Soler i s'obligui a desmuntar tot el que hi havia i tornar-ho a muntar amb un matí una cosa de setmanes i setmanes, perquè al final l'acte no es celebri. És per això que l'Associació Musical Castellet fa una gran queixa a l'Ajuntament, ja que ha estat penosa la seva actuació davant aquesta situació indignant i demana que d'una vegada es comencin a aclarir les coses, i a veure qui porta el poble, ja que no és tracta de que els mateixos de l'equip de govern diguin que és contra la seva voluntat i la persona encarregada estigui disfrutant d'unes magnífiques vacances a la neu. Cal més organització.

L'Associació Musical Castellet dóna les gràcies i agraeix la col·laboració de totes les persones que han participat en els Pastorets de Sant Vicenç de Castellet 2002.

ASSOCIACIÓ MUSICAL CASTELLET
MARC R.B. 


CAGA TIÓ 2002


Quatre-cents cinquanta nens i nenes fan descarregar el Tió més popular

Un any més, i ja en portem una dotzena, el diumenge abans de Nadal va ser l'hora de fer cagar el Tió més popular de la comarca. Aquest any es va celebrar el Caga Tió organitzat per la Colla de Geganters de Sant Vicenç el dia 22 de desembre a la Plaça de l'Ajuntament.

La festa va començar pels volts de les cinc de la tarda. La plaça ja estava guarnida i a punt per donar la benvinguda al Tió. Així va ser. Quan la plaça ja estava plena a vessar, va fer entrada el Tió, que va ser portat dins d'un carro i arrossegat pels tioners, els follets del bosc encarregats de buscar el tronc més vell i robust, i a la vegada més "màgic" de tot el bosc. Després es va portar el Tió a l'escenari que hi havia preparat i el cap dels tioners va informar a tots els presents que per tal que aquell Tió pogués descarregar regals per tothom s'havien de complir uns quants requisits.

Un d'aquests requisits era fer un Pessebre Vivent, que van ser els membres de l'Associació Musical Castellet els encarregats de fer-lo. Després, també s'havien de fer uns quants balls típics. Els grups dels petits i dels mitjans de l'Esbart Dansaire Santvicentí van fer mostra de les seves qualitats artístiques fent uns quants d'aquests balls al mig de la plaça. També s'havia d'animar la plaça amb jocs, balls i cançons. El grup “Pepsicolen” va ser l'escollit per fer aquesta tasca. També va ensenyar la cançó del “Caga Tió” per aquell despistat que encara no se la sabia.

Després de complir tots aquests requisits que va manar el cap dels tioners va ser hora de veure si havia fet efecte. Els primers en provar si el Tió repartia regals van ser “El Nen” i “La Nena” de la Colla de Geganters. Un cop es va comprovar l'autenticitat del Tió i que repartia regals de valent, tots els nens i nenes que hi havia a la plaça de l'Ajuntament van poder endur-se'n a casa una gran bossa plena de llaminadures fent cagar aquest Tió màgic.

En total, van passar per cagar el Tió més de quatre-cents cinquanta nens i nenes. Tot un èxit de participació. Tot i que aquest any no va fer gaire fred també es va repartir brou i torrades per tothom qui volgués, com ja va sent habitual. Com hem dit abans, el Caga Tió està organitzat per la Colla de Geganters i compta amb la col·laboració de l'Esbart Dansaire Santvicentí, l'Associació Musical Castellet, el Gremi de Carreters i de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet.

JORDI LARGO


PESSEBRE VIVENT DE L'ESCOLA MARE DE DEU DEL ROSER

Després de dos anys sense fer-ne cap representació l'escola Mare de Déu del Roser ha tornat a oferir al nostre poble un muntatge d'un pessebre vivent. Aquest any el temps no ha impedit que l'escola sortís al carrer i oferís a tot el poble una nova representació del pessebre ja que fa dos anys la pluja va fer malbé la representació i el darrer any la famosa nevada tampoc va deixar dur-la a terme. La organització del pessebre va estar com sempre a càrrec dels mestres de l'escola i de l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'escola. Un grup format per representats del professorat i de l'AMPA ja hi va començar a treballar des de quasi l'inici del curs.

La idea d'oferir el pessebre a tot el poble va fer decidir que enguany la representació es fes tota a la plaça del davant de l'escola i aprofitar les infrastructures del parc infantil que aquesta té per a transformar-les en un pessebre. Així que alguns elements que el dia abans servien per a diversió de la quitxalla, es transformaren en el naixement, el castell dels reis o un infern ple de dimonis. Des dels més petits, pre-escolar, fins als més grans, els alumnes de secundària, varen col·laborar, tant actuant en les diferents escenes com treballant en el muntatge. Agrair, també, a l'Ajuntament les facilitats que donaren a l'escola en donar els permisos necessaris i a la Policia Local agrair també la seva tasca en tallar la circulació dels carrers on es celebrava el pessebre. En total es van representar dotze quadres d'un pessebre, cada un assignat a una classe i a un professor. Els quadres escollits per a representar van ser els següents:

1-L'anunciació a Maria
2-Anunciació als pastors
3-Edicte d'Herodes
4-Pescadors i rentadores
5-Caçadors i pagesos
6-Pastors berenant
7-El mercat
8-L'infern
9-El sopar de Nadal
10-Pastors i àngels
11-El pessebre
12-Els reis

La tarda del 13 de desembre l'escola va aturar el seu normal desenvolupament per a muntar totes les escenes. Alumnes, professors i pares van ajudar amb la intenció de tenir-ho tot a punt a les 6 de la tarda, hora d'inici de la representació. Enguany i a causa de l'experiència d'altres anys, l'escola va decidir avançar l'inici del pessebre i escurçar-ne la durada (només 45 minuts) ja que el fred en aquestes dates acostuma a ser intens i molts dels actors del pessebre són alumnes força petits. Això va fer que a l'hora de finalitzar el pessebre, era molta la gent que no havia vist tot el muntatge. Per acabar, un petit piscolabis, una mica de coca per a tots els visitants.
Per acabar donar les gràcies a tothom qui a col·laborat amb aquest pessebre i que ha fet possible que fos un èxit, tant participant-hi d'alguna manera com venint a gaudir d'ell.

FERRAN


NIT DE CAP D'ANY AL PAVELLÓ


Ball amb l'Orquestra Cimarrón

L'Orquestra Cimarrón va fer ballar a tot el públic que va assistir a la Nit de Cap d'Any que va organitzar "Activa't de Festa!Un cop menjat el tradicional raïm per donar la benvinguda al nou any 2003 tot el poble de Sant Vicenç i rodalies estava convidat al Ball de Cap d'Any que va organitzar l'Associació "Activa't de Festa!" amb la col·laboració de l'Ajuntament.

Aquest ball es va fer al Pavelló Municipal que estava engalanat per l'ocasió, i va començar poc després de la una de la matinada i va estar amenitzat per la prestigiosa Orquestra Cimarrón.

Més de sis-centes persones van poder gaudir fins a altes hores de la matinada al Pavelló El repertori que va oferir aquesta orquestra va anar dirigit a tots els públics i per la qual cosa tothom va poder ballar èxits musicals d'ahir, d'avui i de sempre.

A mesura que passaven les hores arribava més gent i va anar omplint el Pavelló que a vegades semblava que quedés petit. Finalment, van assistir en aquest ball unes sis-centes cinquanta persones. Aquesta xifra va deixar absolutament satisfets a tota l'organització. Per acabar, només direm que aquest ball va acabar més enllà de les cinc de la matinada i potser per a alguns els hi va semblar una mica curt, però ja n'hi havia suficient.

JORDI LARGO


ELS REIS PORTEN LA IL·LUSIÓ A TOT EL POBLE

Visita del Patge Hassuan

El Patge Hassuan va ser l'encarregat de recollir les cartes per als Reis Mags de part de tots els nens de Sant VicençCom ja és habitual, després de Nadal els nens i nenes de tot Sant Vicenç van a rebre un personatge molt especial. Aquesta personatge és el Patge Hassuan que és l'encarregat de recollir totes les cartes de tota la mainada del poble per veure que els hi poden portar la nit de Reis i per comprovar que es vagin comportant bé durant tot l'any. Aquesta vegada, el Patge Hassuan va escollir el dia 28 de desembre a la tarda per tal de fer aquesta feina de recollida de cartes i més concretament al vestíbul de l'Ajuntament.

Durant tota la tarda va rebre centenars de nens i nenes carregats d'il·lusions en forma de carta que de ben segur va fer arribar d'immediat als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar.

JORDI LARGO

Els Reis d'Orient estrenen una carrossa

Melcior, Gaspar i Baltasar van tornar a portar la il·lusió a totes les cases de Sant Vicenç de CastelletLa nit màgica del 5 de gener va arribar altre cop i a les sis de la tarda un bon nombre de santvicentins i santvicentines esperaven al cap del pont l'arribada de Ses Majestats els Reis Mags d'Orient. A dos quarts en punt de set de la tarda, la primera carrossa carregada de regals i carbó feia entrada i els ulls de tots els nens i nenes ja començaven a vibrar pel neguit de veure aquests personatges tan màgics.

Després de passar el pont, les quatre carrosses, una d'elles nova de trinca amb decoració romana (la del Rei ros), van fer la primera parada a la Plaça de la Generalitat per rebre a tota la quitxalla que els estava esperant. L'alcalde de Sant Vicenç, Joan Montsech els hi va donar la benvinguda i després el Rei Melcior també va fer un discurs dirigit a tot el poble de Sant Vicenç.

La Cavalcada de Reis no seria possible sense la seva Comissió. En aquesta foto de família veiem la "Comissió Cavalcada de Reis", els Reis Mags i tot el seu seguici de patges en la carrossa que s'ha estrenat aquest anyLlavors, va ser el torn de que els nens s'acostessin als Reis per tal d'acabar de demanar el que volien que els hi portessin. Van passar tants nens i nenes que tothom es va haver d'esperar més d'una hora i mitja a la Plaça de la Generalitat abans que acabessin. Van tornar a pujar a les carrosses i van passar pels carrers més cèntrics de la població donant una gran volta fins arribar al Bar Ramoneda on van fer la segona parada. Després d'aquesta segona parada, van passar per més carrers fins finalitzar a la plaça de l'Ajuntament on tothom que hi era va ser obsequiat amb coca i mistela.

Tot i que ja eren més de les nou, ens havíem d'anar a dormir d'hora per comprovar l'endemà si havien fet la seva feina.

JORDI LARGO

 

Inici | Hemeroteca |
Col·lectiu El Breny | Sant Vicenç de Castellet